Menekültek ezreit küldené vissza az EU Afganisztánba

2016/10/27
Short description

25 másik szervezettel együtt a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület is támogatta azt az Európai Parlamentnek hétfőn küldött javaslatcsomagot, amelyben civil szervezetek hívják fel a figyelmet arra, hogy az Afganisztánba való tömeges visszaküldés komoly jogi és erkölcsi problémákat vet föl. 

Törzs

25 másik szervezettel együtt a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület is támogatta azt az Európai Parlamentnek hétfőn küldött javaslatcsomagot, amelyben civil szervezetek hívják fel a figyelmet arra, hogy az Afganisztánba való tömeges visszaküldés komoly jogi és erkölcsi problémákat vet föl.

Afganisztán és az Európai Unió október 2-án írt alá egy megállapodást arra vonatkozóan, hogy felgyorsítja és tömegessé teszi az EU tagállamaiban tartózkodó afgán állampolgárok hazaküldését. A javaslatcsomagot aláíró szervezetek aggodalmukat  fejezik ki emiatt, ugyanis az EU a koncepció alapján több ezer nő, férfi és gyermek visszaküldését tervezi Afganisztánba.

Az aláíró szervezetek szerint a megállapodásról szóló tárgyalások során megkerülték az Európai Parlamentet és az uniós jogszabályokat, figyelmen kívül hagyták az afganisztáni helyzettel kapcsolatos aggodalmakat, és azt is, hogy komoly a kockázata, hogy sérülnek a visszaküldött személyek alapvető jogai.

A szervezetek különösen aggódnak a gyermekek visszaküldése miatt, az aláírt koncepció ugyanis lehetővé teszi kísérő nélküli kiskorúak visszaküldését Afganisztánba, anélkül, hogy figyelembe vennék gyermeki jogaikat, szükségleteiket.

Az Afganisztánnal kötött visszaküldési egyezmény hétfőn kérdésként szerepelt az Európai Parlament plenáris ülésén, a javaslatot jegyző civil szervezetek arra kérik az EP képviselőket, hogy vizsgálják meg az egyezmény jogszerűségét.

További részletek a civil szervezetek javaslatában. >> 

Csatolmány
Document file