Jó volt látni, hogy milyen sokszínűek és sokfélék vagyunk! - Lezárult Migrációról iskolásoknak című projektünk

2014/07/07
Törzs

A Menedék Egyesület immáron harmadik éve valósított meg iskolai érzékenyítő programot, ebben a tanévben „Migrációról iskolásoknak” címmel. Június végén lezárult projektünkben felső tagozatos általános iskolásoknak és középiskolásoknak tartottunk érzékenyítő foglalkozásokat és részvételi médiaprogramot; diákkiadványt készítettünk, diákkonferenciát szerveztünk és kiállítást rendeztünk a részvételi média szakkörös diákok munkáiból.

A projekt célja a migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosság és érzékenység növelése, a nyitottság és befogadás erősítése, a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése volt.

Kilenc budapesti iskolában mindösszesen 115 foglalkozást tartottunk 430 diák részvételével, részvételi médiaszakkört három iskolában 40 magyar és külföldi tanulóval összesen 75 alkalommal. Diákkiadványunk 1000 példányban készült el, amit eljuttattunk a résztvevő iskolákba, és sok érdeklődő nézte meg a kiállításunkat a Kazinczy utcai Madarak és fák napján.

A felső tagozatos diákokkal a foglalkozásokon az identitás és a kultúra fogalmának megismerésével és mélyebb megértésével foglalkoztunk, valamint olyan interkulturális témák feldolgozásával, mint az öltözködés, az étkezés és a vallások, mítoszok témája. Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a résztvevő diákok megismerjék a kulturális különbségek mélyebb gyökereit, és reflektáljanak saját kulturális beágyazottságukra, a hagyományok és a modernitás kérdéseire is.

A középiskolákban a migráció fogalmának meghatározásával, a diákok személyes érintettségének feltérképezésével, a migráció egyéni vonatkozásaival, a magyarországi bevándorlás kérdéseivel, az integráció témájával, a média szerepével foglalkoztunk. Egy „városi sétán” a diákok Budapestet a bevándorlás szempontjából fedezték fel.

A részvételi médiaprogramban szakköri foglalkozások keretében a különböző nemzetiségű és kulturális hátterű diákok a fényképezés, filmezés, valamint a blogolás alapjait tanulhatták meg. A program célja az volt, hogy a résztvevők lehetőséget kapjanak az önkifejezésre, megmutassák magukat szűkebb és tágabb környezetüknek. A közös alkotás és önkifejezés által erősödtek az iskolai közösségek és a kultúrák közti párbeszéd. A programban részt vevő diákok blogot szerkesztettek: képeiket, videóikat a http://mimedia.hu/ oldalon publikálták.

Diákkiadványunk középiskolás diákok számára készült. Sok információval, kérdésekkel, feladatokkal, képekkel, filmajánlókkal, illetve középiskolás diákok saját munkáival hozzuk közelebb a migráció témáját a diákokhoz.

A program zárásaként diákkonferenciát rendeztünk a Fogasházban, és a  részvételi médiaszakkörös diákok elkészült munkáiból kiállítást a Kazinczy utcában. 

Az eseményről - és a projektről - video is készült, mely itt látható!

„Migrációról iskolásoknak” projektünket az Európai Unió Európai Integrációs Alapja támogatta.

Jövőre folytatjuk iskolai programunkat! A következő tanévben óvodás, általános iskolás és középiskolás diákoknak tartunk foglalkozásokat, iskolai tematikus programokat szervezünk a migráció és a kulturális sokszínűség témájában, valamint egy középiskolai művészeti fesztivált és egy hétvégi családi programot rendezünk.