Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal!

2015/07/14
Short description

Hisszük, hogy egy erős, önmagában és értékeiben bízó, szövetségeseivel szolidáris országnak nincs szüksége kerítésre. Ezért tüntetünk ma este együtt barátainkkal.

Törzs

A Menedék Egyesület társszervezőként részt vesz a szerb-magyar államhatárra épülő műszaki határzár elleni tüntetésen. Meggyőződésünk, hogy a tervezett kerítés nem fogja érdemben megoldani azt a migrációs és humanitárius problémát, amellyel hazánk és az Európai Unió többi tagállama szembesül. A kerítés csupán megnehezíti, elodázza, költségesebbé és veszélyesebbé teszi a Magyarországra bejutást azoknak, akik útiokmányok és belépésre jogosító vízum hiányában lépik át az államhatárt, valamint a problémát más határszakaszokra vagy más uniós tagállamokba tereli át. A statisztikai adatok és a tapasztalatok szerint többségük háborús övezetből, üldöztetés elől menekül olyan országokon áthaladva, amelyek az ENSZ és az EU jelenlegi álláspontja szerint nem nyújtanak megfelelő humanitárius védelmet számukra. Ezeket az embereket megilleti az a jog, hogy Magyarország területére belépve nemzetközi védelmet kérjenek – és ha a hatóságok úgy döntenek – az ország területén maradva védelemben részesüljenek. A készülő kerítés ezt szándékozik megakadályozni.

Meggyőződésünk, hogy a baráti és szövetséges Szerbiával közös államhatár hatékony őrzését nem szögesdrót akadályokkal, hanem a határrendészeti és idegenrendészeti szervek hatékonyságának és szakmai színvonalának növelésével, és a két ország közötti együttműködés erősítésével kell megvalósítani úgy, hogy a határon mindenki átjöhessen, akinek védelemre van szüksége, és senki olyan ne jöhessen át, aki ártani akar. A kerítés építésére szánt pénzt hasznosabb és hatékonyabb erre a feladatra fordítani. Hisszük, hogy egy erős, önmagában és értékeiben bízó, szövetségeseivel szolidáris országnak nincs szüksége kerítésre. Ezért tüntetünk ma este együtt barátainkkal.

A tüntetésről további információ: https://www.facebook.com/events/854961224539254/