Együttműködő középiskolákat keresünk művészeti foglalkozássorozatok megvalósításához!

2014/10/20
Törzs

A Menedék Egyesület „Sokszínvilág” címmel iskolai érzékenyítő programot valósít meg a 2014/2015-ös tanévben középiskolás diákok számára.

A program célja a tanulók migrációval kapcsolatos ismereteinek bővítése, interkulturális és szociális kompetenciáik fejlesztése, nyitottságuk, befogadásuk, migrációval kapcsolatos társadalmi tudatosságuk erősítése.

Programunkhoz a második félévben új együttműködő iskolákat keresünk!

A résztvevő iskolák három különböző művészeti ágra, módszerre építő, migrációs és interkulturális témájú foglalkozássorozat közül választhatnak, valamint egy tavasszal megrendezett nagyszabású művészeti fesztiválon vehetnek részt.

Középiskolai művészeti foglalkozássorozatok:

Migráció és interkulturalitás az irodalomban
A foglalkozássorozat során a diákok alapvető ismereteket szerezhetnek a migráció témájában, migrációs és interkulturális témájú vagy vonatkozású irodalmi anyagokkal ismerkedhetnek, különös tekintettel a mai, kortárs alkotásokra. A programot slam poetry, képzőművészeti alkotások, és magyar kortárs írók munkái gazdagítják. Az öt alkalom során a diákok egy hasonló témájú magazint készítenek, amely a középiskolai művészeti fesztivál keretében is bemutatásra kerül 2015 tavaszán.

Migráció a Fórum Színház eszközeivel
Az Európában méltán elismert, alternatív színházi módszer, a Fórum Színház alkalmas arra, hogy a diákok saját élményeit és gondolatait egy adott témában drámapedagógiai módszerekkel dolgozza fel. A foglalkozássorozaton a diákok a migráció, a migráció által kialakuló multikulturális társadalmak, a kulturális sokszínűség, a kultúrák találkozása és az interkulturális konfliktusok témáival foglalkoznak, továbbá már megélt interkulturális konfliktusok feldolgozása történik a módszer segítségével.

Sokszínűség, migráció a média eszközeivel (fotó, video, blog)
A foglalkozássorozaton az identitás és a sokszínűség kérdése, és annak vizuális eszközökkel való megjelenítése áll a középpontban. Milyennek látnak minket mások? Mi alapján ítélünk meg másokat? Hogyan alakulnak és működnek a sztereotípiák? Milyen egy sokszínű, multikulturális társadalom, közösség? A foglalkozásokon a diákok a fotózás, videózás alapjaival ismerkednek; képértelmezést, portré-, és riportfotó készítést tanulnak, s ezeknek az eszközöknek a segítségével közösen keresik a válaszokat a fenti kérdésekre.

A foglalkozássorozattal kapcsolatos részletek:

A résztvevő csoportok (ideális létszám: 15 fő) a félév során öt alkalommal, 90 perces foglalkozáson vesznek részt.
Az időpontok egyeztetésekor rugalmasan alkalmazkodunk az iskola és az osztály igényeihez, így délelőtti, délutáni foglalkozások keretében is lehetséges a foglalkozássorozat megvalósítása. Módszertani szempontból azonban rendkívül fontos a folytonosság, és az, hogy a kiválasztott csoport minden tanulója részt tudjon venni az egymásra épülő foglalkozások egész sorozatán. Elsősorban 9-11. évfolyamos diákcsoportok jelentkezését várjuk.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy olyan pedagógus osztályában valósuljon meg programunk, aki maga is érdeklődő és nyitott a téma iránt, s szívesen motiválja diákjait abban, hogy a témával a foglalkozásokon kívül is aktívan foglalkozzanak.

A projekt megvalósulását az Európai Integrációs Alap támogatja, ezért a foglalkozások az iskoláknak semmilyen költségterhet nem jelentenek.
A foglalkozásokhoz szükséges minden eszközt és anyagot, valamint a foglalkozásvezetőket a Menedék Egyesület biztosítja.

Középiskolai művészeti fesztivál:
2015 tavaszán egy középiskolásoknak szóló nagyszabású művészeti fesztivált szervezünk színes programokkal, ahol a résztvevő iskolák diákjai is megmutathatják a tanultakat, megoszthatják tapasztalataikat, és számos a korosztály számára izgalmas programon, workshopon vehetnek részt.

Jelentkezés a programban való részvételre:

A középiskolák jelentkezését a programban való részvételre 2014. november 7-ig várjuk az altbacker.zsuzsanna@menedek.hu email címen.

Ha a programmal kapcsolatban bármilyen kérdésük, ötletük van, kérjük, keressenek minket! A további részletekről szívesen egyeztetünk személyes találkozó alkalmával, vagy telefonon.

Várjuk az iskolák jelentkezését!