Az 50 éves Lala története. Örményországból érkezett, jelenleg Belgiumban él.

2014/01/16
Törzs

"Azt mondták, soha nem jutnék el Örményországig, hogy meghalhatok az út során."

Lala komoly szívproblémákkal küzd. Miután státuszának egészségi állapota miatt kezdeményezett rendezését elutasították, idegenrendészeti őrizetbe került. Lala kardiológusa úgy vélte, nem élné túl, ha kitoloncolnák, azonban az idegenrendészeti őrizet orvosi szolgálata állapotát megfelelőnek ítélte meg az utazáshoz. A legfelsőbb bíróság egy harmadik szakértői véleményt kért. Egy független kardiológus megerősítette a diagnózist, amit Lala orvosa állapított meg. Több mint két hónapig tartó jogi küzdelem után Lalát végül szabadon engedték. A fogva tartás traumatizálta és szétszakította az egész családot.

Garik ( Lala fia): A szüleim 1994-ben hagyták el Örményországot. Oroszországba vitték a bátyámat, a húgomat és engem, amikor még nagyon kicsik voltunk. Volt egy boltunk egy darabig, de a maffia megzsarolt bennünket és mindent elveszítettünk. Mi végül 2005-ben jöttünk Belgiumba és menedékjogot kértünk, de kérelmünket elutasították.

Lala: Nem sokkal Belgiumba érkezésünket követően én súlyosan megbetegedtem. Az orvosok azt mondták, hogy a szívemnek csak huszonöt százaléka működött rendesen és sürgős orvosi ellátásra lett volna szükségem. Egészségügyi okokra hivatkozva kérelmeztem a státuszom rendezését, de a kérelmemet tavaly májusban elutasították. Az ügyünket lezárták.

Garik: Nem sokkal később a rendőrség letartóztatta az anyámat és a nővéremet, és idegenrendészeti őrizetbe vették őket. Ugyanazon a héten apámat és engem börtönbe küldtek kisebb jogsértések miatt. Apámat például kétszer a volán mögött kapták el, mert engedély nélkül vezetett. A bátyám ekkor már börtönben volt, három éves börtönbüntetését töltötte.

Lala: Két héttel az őrizetbe vétele után a lányomat visszatoloncolták Örményországba. Úgy volt, hogy engem is visszatoloncolnak, de nem voltam hajlandó vállalni a repülőutat, mert tudtam, hogy meghalhatok szívrohamban. Az ügyvédem talált nekem egy kardiológust, aki azt mondta, hogy mivel sürgősen műtétre van szükségem, azonnal szabadon kellene engedniük. Azt mondta, hogy soha nem jutnék el Örményországig, hogy meghalhatok az út során. Két hónappal később végül szabadon engedtek és bevittek a kórházba műtétre. Addigra már a férjemet is visszatoloncolták… Az egész családomat tönkretették.

Garik: Az, hogy anyámat és húgomat fogva tartották igazán aggasztotta a bátyámat. Tudta, hogy anyámnak műtétre van szüksége, és az orvosok azt mondták, hogy kevés esélyt látnak arra, hogy túléli. Túl sok volt neki a stressz ... Öngyilkos lett a börtönben.

Ami engem illet, nekem azt mondták, hogy visszatoloncolnak amint a 10 hónapos börtönbüntetésem véget ér. Azt mondtam, rendben van, mondtam nekik, hogy örmény vagyok. Amikor felvették a kapcsolatot a nagykövetséggel, nem találtak a nyilvántartásban - ami azt jelentette, hogy nem küldhetnek sehova. Februárban engedtek szabadon.

Lala: A fiam barátnőjénél élünk most. A lányom rendben van, ő visszajött Belgiumba és feleségül ment egy belgához. Már van tartózkodási engedélye, de a fiam miatt aggódom. Dolgoznia kellene - nem jó neki, hogy egész nap itt bent ül. Útlevél nélkül a barátnőjét sem tudja feleségül venni, se Örményországba nem tud visszatérni... Semmit nem tud csinálni.

Garik: Vigyáznom kell anyámra, a szíve miatt nem tud dolgozni. De papírok nélkül nem vállalhatok munkát. Még házat sem tudok bérelni a barátnőmmel ... ez nagyon nehéz. Anyámnak nincs háza, nincs családja Örményországban, még apám is elment Oroszországba munkát keresni.

Lala: Nem tudom itthagyni a fiam ... [a kandalló felett álló urnára mutat.] Újra benyújtottam menedékkérelmemet egészségügyi okokra hivatkozva, de eddig még semmi hír róla. A lányom folyton kérdezgeti az ügyvédet, de ő azt mondja nekünk, hogy várjunk, várjunk, várjunk. Nem értem, miért nem adnak nekünk papírokat. Itt vagyok már nyolc éve.

 

1994    A család elhagyja Örményországot és új életet kezd Oroszországban

2005    Megérkezik Belgiumba

Benyújtja menedékkérelmét, elutasítják

Egészségügyi okokra hivatkozva státuszának rendezését kéri

2006    Kérelmét elutasítják

2008    Egészségügyi okokra hivatkozva másodszor is kéri státuszának rendezését

2012    Kérelmét elutasítják

Két hónapot tölt idegenrendészeti őrizetben

A harmadik egészségügyi okokra hivatkozó státuszrendezési kérelmét is elutasítják

2013    Fellebbezése folyamatban van

 

9 év Belgiumban

Még mindig dokumentumok nélkül él, hazájában egészségügyi okok miatt nem küldhető vissza.

Kép: ©Bram Bogaerts