Álljunk ki a szigorú magyar bevándorlóellenes törvények ellen!

2015/09/16
Törzs

Magyarország tartsa végre tiszteletben a menekültek jogait! Küldj levelet Magyarország miniszterelnökének, és csatlakozz a rászorulókkal szemben igazságosabb és emberségesebb bánásmódot követelő kampányunkhoz!

A Társaság a Szabadságjogokért, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, az Artemisszió Alapítvány, a Migration Aid, a Migrant Solidarity Group (Migráns Szolidaritás Csoport) és a Magyar Helsinki Bizottság arra kéri Európa polgárait, követeljék a magyar kormánytól, hogy azonnal vonja vissza az új menekültügyi törvényeket, amelyek értelmében a menedékkérőket azonnal visszatoloncolják Szerbiába és a határ átlépéséért börtönbüntetés jár.

Követeljük a magyar hatóságoktól, hogy a nemzetközi és az uniós jogszabályozásnak megfelelő törvényeket hozzon, és az emberi mivoltukat és méltóságukat tiszteletben tartó, biztonságos menedéket nyújtson a rászorulóknak.

A törvényi szigorítások szeptember 15-ével lépnek hatályba. Ettől kezdve a Magyarországra illegálisan érkező bevándorlókat azonnal visszatoloncolják majd abba az országba - mindenekelőtt Szerbiába - ahol átlépték a magyar határt. Vagyis olyan országba küldik vissza őket, ahol nincsen biztonságos menekültügyi rendszer.

A menekültek automatikus kitoloncolását és az illegális határátlépés börtönbüntetéssel sújtását előíró törvényekkel egyetlen célja van a magyar kormánynak: mégpedig az, hogy kibújjon a humanitárius feladatai és kötelezettségei alól.

Nem a magyar kormány tehet a jelenlegi menekültválságról - Európa közös felelőssége megtalálni a megoldást. Ugyanakkor a magyar kormánynak a válságra adott válasza nem csak Magyarországot hozza szégyenbe, hanem az EU hitelét is rombolja.

Egyik tagállam sem engedheti meg magának, hogy közellenségként tekintsen a menekültekre, és ilyen elnyomó intézkedéseket hozzon. Ezért arra kérjük Európa valamennyi polgárát, karolja fel az ügyünket, álljunk ki együtt a magyar kormány embertelen és antidemokratikus intézkedései ellen.

Azt követeljük a magyar hatóságoktól, biztosítsanak emberséges körülményeket az átmeneti időszakban valamennyi illegális bevándorlónak, és gondoskodjanak arról, hogy minden menedékkérő kérelmét, aki Magyarországon át érkezik az EU-ba, megfelelő eljárás keretében, igazságosan bírálják el.

Magyarországnak vissza kell térnie a helyes útra, azaz tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, és eleget kell tennie a nemzetközi jogszabályok, illetve európai uniós szerződések előírta kötelezettségeinek.

Véget kell vetnünk a menekültek és a magyar állampolgárok megaláztatásának. Követeljük a magyar kormánytól, hogy más európai országokkal együttműködve hosszú távú, közös megoldást dolgozzon ki.

A levelet itt írd alá: