Szörtelenítés Irakban

Minden iraki borbély és nő ismeri ezt az ősi fortélyt.

Férfiak és nők is szőrteleníttetik cérnával az arcukat.
15 évesen a mamámtól tanultam a technikát. Egy fehér cérna végét a fogak közé kell szorítani. A cérnát kb. 40 cm hosszúra engedjük, egyik kezünkben tartjuk a gombolyagot, másik kezünk mutató- és hüvelykujjával pedig dupla hurkot tekerünk, melynek a gyors mozgatásával a tövénél tudjuk megragadni és eltávolítani a legkisebb szőrszálakat is.

Nálunk a szőrtelenítés a tisztálkodás fontos része. Talán a menyasszony felkészítése a leghosszabb és legalaposabb ilyen szertartás. Több nő segédkezik az előkészületekkor, melyeknek egyik meghatározó eleme a szőrtelenítés, amihez az arcon cérnát, a test összes többi részén cukorgyantát használnak. A cukorgyanta hatékony, táplálja a bőrt, könnyen lemosható, és a használata is egyszerű.

Cukorgyantát lehet készen kapni, de elkészíthetjük magunk is:
2 pohárnyi cukorból fél pohár meleg vízzel karamellt készítünk, és addig főzzük, míg elég sűrű nem lesz. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy tányérra 1 csepp karamellt cseppentünk, és ha kihűlés után a két ujjunk közé tudjuk kis labdacsként fogni, akkor jó. Ekkor hozzáadunk 4-5 csepp citromlevet, összekeverjük, és kiöntjük az egészet egy fémtálcára. Mikor lehűl, egy szilványi adagot a kezünkbe fogunk, kicsit átgyúrjuk, majd szálirányban vastagon a bőrre kenjünk, végül hirtelen mozdulattal visszafelé lerántjuk. Ha elsőre nem sikerül a megfelelő állagú masszát elkészíteni, előre gyártott textil lehúzócsík használatával nem fog kárba veszni a lágyabb cukorgyanta sem. Gyantázás után egy fél citrommal kenjük át a bőrfelületet, hogy fertőtlenítsük, és megakadályozzuk a gyulladást.

Mohammed Fatma
2 gyermekével és férjével költözött

Magyarországra Bagdadból

A férjem arcát is én ápolom.