Raszta

Hit, viselet

Én nem vagyok dada…

Mi Nigériában dadának hívjuk a rasztafárikat, akik követik a Bibliát, és hiszik, hogy Jézus fekete volt.
A zászlójuk piros, sárga és zöld.
A piros a fekete emberek vérére utal, a sárga az aranyat jelenti, amit elloptak tőlük, a zöld pedig a földet, amit elveszítettek.

A bibliai Nazarene eskü tiltja a borotválkozást és a fésülködést.
Ők megtartják a fogadalmat, mert azt gondolják, hogy a rasztatincsek az ember gyökereit szimbolizálják. Spirituális jelentése van a hajuknak: így kapcsolódnak Istenhez.

Szerintük, aki nem ismeri a múltját, olyan, mint a fa, amelyiknek nincs gyökere.Ez a hajviselet mára a világon mindenhol elterjedt. Nem rasztának, hanem „dreadlock”-nak hívják. Sokan viselik, egyfajta divattá vált. A rasztafárik a természetesen formálódott tincseken kívül számos dreadlockstílust készítenek, különböző technikákkal.
A fő különbség a dreadlockhurkák méretében mutatkozik meg. Ma talán a legdivatosabb a Kinky dreadlock, ami annyiban különbözik a hagyományos dreadlocktól, hogy a tincsek nem lógnak, hanem az égnek állnak. Ehhez azonban vágni is kell a hajat, mert 5 cm-es hossz után a súlyától lekonyul.

A dreadlock elkészítése hosszadalmas folyamat: ami bármely technikához elengedhetetlen, az a méhviasz, melyhez 1-2 csepp mézet kell adni, és morzsolgatással, tekergetéssel kell eldolgozni a hajban. Végül át kell fújni forró levegővel, hogy a két anyag még jobban beleszívódjon a hajszálakba.

Ha törődünk vele, akkor tartós maradhat: a hajat tincsenként kell mosni – ha lehet, speciális dreadlocksamponnal –, utána pedig érdemes kis méhviasszal átdörzsölni és megszárítani.

Az én hajam is Kinky dreadlock. Nekem tetszik.

Akinloye Ayedun
1 éve érkezett Nigériából,
angol nyelvű tévéműsort vezet