Pakisztáni truck tunning

Teherautók és buszok Pakisztánban

A pakisztáni utakon nem csak a tájban lehet gyönyörködni!
Biztos, hogy útközben sok díszített teherautót és buszt látunk.

A ’20-as években egy busztársaság megbízott egy híres festőt, hogy dekorálja ki a buszait. Így akartak több utast csalogatni magukhoz.
Ez az ötlet aztán nagyon gyorsan elterjedt egész Pakisztánban, a teherautókat és riksákat is elkezdték díszíteni. Mára a vállalkozók meg vannak győződve arról, hogy senki sem bízna meg bennük, ha nem áldoznának eleget a járműveikre.
Így aztán, aki teheti, dekoráltat.

A járműdekorálás és -építés külön művészeti ággá fejlődött. Pakisztánban a főutak mentén mindenhol találunk dekoráló műhelyeket. A nagyobb telepek több részből állnak: szervizelnek, dekorálnak, karosszériát építenek, de van éttermük, fürdőjük és alkatrészboltjuk is. Néha csak javításokat végeznek, de vállalnak teherautó-építést is. Utóbbiakat csak alvázzal, vezetőkabinnal és motorral importálják. Ezekben a műhelyekben építik a plató vázát fából és vaselemekből. A vezetőfülke fölé óriási, kinyúló építményt erősítenek, ez a „korona”, ami állítólag segíti a nehéz jármű fékezését a meredek lejtőkön. Az egész felületre aztán neves művészek alkotásai kerülnek. A díszítés egyes részfeladatait külön művészek végzik – festők, fafaragók, szobrászok, textilesek, lakatosok együttes munkájából születik meg végül a kész alkotás. Motívumrendszerük elég változatos, a megrendelők igényei határozzák meg. A népi és vallási szimbólumoktól kezdve a társaság logóján keresztül a kedvelt politikusok arcképéig bármi rákerülhet a teherautókra, buszokra.

Egy ilyen jármű nagy érték. A sofőr benne alszik, míg el nem éri úti célját.

Emmanuel Sumil
villanyszerelő, 2 éve érkezett
Magyarországra Pakisztánból