Konga

Konga? Ahhoz, hogy érezzük a konga hangulatát, meg kell ismernünk a történetét, az eredeti afrikai dobok varázsát…

A kongadob valószínűleg Kongóról kapta a nevét. A mai konga ősei a nyugat-afrikai makuta és a bembe dobok lehettek, melyeket a Dél-Amerikába és Kubába hurcolt rabszolgák vittek magukkal.
A spanyol telepesek betiltották ezeket a dobokat, mert féltek az erejüktől és mágikus hatalmuktól, így az afrikai rabszolgák változtattak a formán. A telepesek által használt hordók adták az ötletet a dongás dobtesthez, amire a bőrt kötelek helyett gyűrűkkel feszítették. Az új testtel a dobok már nem hasonlítottak azokra az afrikai őseikre, amelyeket a spanyol telepesek tiltottak, így a fekete közösség folytathatta a dobolást… Megszületését követően a konga hamar elterjedt az egész amerikai kontinensen, és több zenei irányzat meghatározó alapjává vált.

Afrikai dobok

Djembe

Magyarországon a legismertebb afrikai dob a djembe. Talán a mérete miatt, mert kicsi, ezért egyszerű ideszállítani. Mahagóni- vagy irokofából készül a váza, borítása kecskebőr. Két kézzel játszanak rajta, Nyugat-Afrikában esküvőkön és fesztiválokon fődobként szerepel.

Bembe

A bembe, más néven batá vagy ekede konga alapanyagai hasonlóak. Ez olyan, kétvégű dob, amelynek keskenyebb végét az erősebb kézzel vagy egy bőrszíjjal ütik, a vastagabb végét pedig a basszushoz és a kísérőhangokhoz használják. Változatos hangokat üthetünk rajta, nagyon magas és mély, valamint éles félhangokat is.

Talking drum

Talking drum, a beszélő dob. Szarvasbőrből és speciális yeboafából készül, a bőröket eredetileg vadkecskebőrből készült kötelekkel feszítették a dobtestre. Hónalj alatt tartva egy görbe dobverővel ütik. Nyolc hangtartományban adhat ki hangokat attól függően, hogy milyen erősen fogják le a köteleket a felkarral. A beszélő dobot, mint neve is sejteti, régen főleg történetek eléneklésekor használták aláfestésként.

A konga az életem. Segít érezni. Hogy legyenek érzéseim…

King of Konga


avagy Sankoh Alfred, zenész, 9 éve érkezett Magyarországra

Sierra Leonéből