Gotu Kola – tigrisfű

Az agy tápláléka

A Gotu Kola egy Srí Lankán őshonos, ayurvedikus növény.
Srí Lankán megfigyelték, hogy a legendásan hosszú életű és feltűnően jó memóriájú elefántok mind megszállott Gotu Kola-csócsálók voltak. Nem hiába tartják sokan a Gotu Kola elsődleges hatásának a hosszú életet és a friss memóriát.
Használják még fáradtság ellen, stresszoldásra, keringési és idegrendszeri betegségek gyógyítására. Fertőtlenítőként bőrbetegségek (égési sérülések, gombás fertőzés), sőt hepatitisz kezelésére is.

Magyarországon tigrisfű, angol nyelvterületeken Tiger Grass néven ismerik. A tigrisfű elnevezés a vadászok megfigyelései alapján terjedt el, észrevették ugyanis, hogy a megsebzett nagymacskák rendszeresen Gotu Kola-levelekhez dörzsölték a sebeiket, és nagyon gyorsan meggyógyultak.

A Gotu Kolának a fentieken kívül kitűnő potencianövelő hatást is tulajdonítanak. A 10. században az aktuális király Aruna volt, akiről azt mesélik, hogy a Gotu Kola erejének köszönhette energiáját ahhoz, hogy kielégítse 50 fős háremét.

Nem tartalmaz kólát vagy koffeint, ahogy a neve sejtetné. Srí Lankán a leveleit salátának, sőt reggeli italként kókusztejes turmixnak is fogyasztják.
Európában friss Srí Lanka-i levelek híján a Gotu Kola kivonatát kapszulában, porban és krémben, ritkán leveleit szárítva forgalmazzák. Az éghajlatváltozásnak köszönhetően már Közép-Európában is megél. Elképzelhető tehát, hogy nemsokára Magyaroszágon is hozzájuthatunk friss Gotu Kolához.

Napi két levél hosszú ifjúkort ígér

Tartja a Srí Lanka-i mondás

Indraratne Harith
3 éve dolgozik Budapesten,
fejlesztőmérnök, szülőföldje Srí Lanka