Afrofonás

Ősi, afrikai fodrászművészet

Már az ókori egyiptomiak is gyöngyökkel díszített, apró fonatokban hordták a hajukat, sőt műhajat és fonott parókát is használtak. A legtöbb afrikai hajfonó még ma is a szabad ég alatt űzi mesterségét, bár már léteznek nagy, modern hajszalonok is.

Az afrofonás szép, praktikus – a frizura könnyen ápolható. Általában egyszerű hármas fonással fonunk.
Az afrofonás alkalmas arra is, hogy a rövid hajból hosszút varázsoljunk úgy, hogy az eredeti hajhoz tetszőleges színű és hosszúságú műhajat fonunk. A tincsek végét speciális varrással, forró vízzel vagy hajékszerekkel dolgozhatjuk el. Vagy nyitva hagyhatjuk úgy, mint én. Az afrikai, göndör hajszálak olyan erősen kapaszkodnak össze, hogy így sem bomlanak szét a fonatok.
A frizura elkészítése több órát vesz igénybe, viszont három hónapig viselhető.
Ápolására régen teafaolajat használtak, hogy fertőtlenítsék a fejbőrt, megakadályozzák
a korpásodást, megszüntessék a viszketést, és csillogó hatást érjenek el. Ma már teljes termékcsaládok állnak rendelkezésünkre. Alváshoz például érdemes a kifejezetten erre a célra készült hajhálót hordani, hogy ne húzódjanak ki a hajszálak a fonott tincsekből.

Világszerte sokféle afrofonást hordanak.

A Cornrow, „kukoricasor” az egyik legkedveltebb afrofonás. A hajat szorosan a fejbőrhöz fonják, a választékok variálásával pedig mintákat hoznak létre.

A legismertebb és a legegyszerűbb afrofonás a Long braids, magyarul „hosszú fonat”. Elkészítéséhez még fésű sem szükséges. Hármas fonással sok hosszú, vékony fonatot készítenek.

A most nagyon divatos Kinky Twist vagy „szenegáli fonás” technikájában is eltér a többitől. Két, ellenkező irányba tekert tincs összefonásával olyan hatást kelt, mintha viselője fején sok, vékony kis kötél lógna haj helyett.

A lényeg, hogy rendben tartsuk rakoncátlan, vastag szálú, dús és göndör hajunkat.

Fonkeng Salume
kameruni fodrász,
1 éve él Magyarországon