Támogató szolgáltatások idegenrendészeti eljárás alatt állóknak

Az idegenrendészeti eljárás alá vont külföldiek akár több hónapig is őrizetben vannak a rendőrség által működtetett őrzött szállásokon, Kiskunhalason, Nyírbátorban, Győrben és a Repülőtéri Rendőrigazgatóságon. A fogvatartás ideje alatt az őrizetesek fizikai és mentális állapota folyamatosan romlik. A projekt célja az így kialakult hátrányok enyhítése, és a fenntartható hazatérés ösztönzése. 

Year of the project
2016
Responsible for the project
Jávor Kata
Supporter
Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap

Az idegenrendészeti eljárás alá vont külföldiek akár több hónapig is őrizetben vannak a rendőrség által működtetett őrzött szállásokon, Kiskunhalason, Nyírbátorban, Győrben és a Repülőtéri Rendőrigazgatóságon. A fogvatartás ideje alatt az őrizetesek fizikai és mentális állapota folyamatosan romlik. 

A projekt célja az így kialakult hátrányok enyhítése, melynek keretében szociális munkásaink biztosítanak egyéni konzultációs lehetőséget, segítő beszélgetést, melynek célja az információnyújtás, a külföldiek visszatérésének gördülékenyebbé tétele és a fenntartható hazatérés ösztönzése. 

Igyekszünk többek között csökkenteni az őrizeti körülmények miatt kialakuló stresszt, minimalizálni a szükségszerűen bekövetkező pszichés állapotromlást, hiteles és ügyfélközpontú tájékoztatást biztosítani a visszatérési eljárásokról, képviselni ügyfeleink érdekeit az idegenrendészeti eljárás teljes folyamatában és beazonosítani a sérülékeny személyeket és biztosítani számukra a szakszerű bánásmódot.

A közösségi munkásaink közösségi programokon, szabadidős tevékenységeken keresztül értelmes időtöltési lehetőséget kínálnak a külföldieknek, strukturálják az idejüket, elviselhetőbbé teszik a bezártságot.

A pszichológusok pszichológiai tanácsadást biztosítanak az őrzött szálláson elhelyezett külföldiek részére. Felmérik a pszichológiai tanácsadásra, segítségre szoruló, traumán átesett személyek körét, számukra tanácsadást biztosítanak, amelynek hatására enyhítik a külföldi feszültségeit, szorongását, minimalizálják a pszichés és fizikai állapotromlást. A pszichiáterek az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelést felügyelik.

A projektet az Országos Rendőr-főkapitánysággal partnerségben valósítjuk meg.